ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
(2018-10-03)

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ευχόμαστε η φετινή εμπειρία να είναι γεμάτη όμορφες, παιδαγωγικά δημιουργικές στιγμές, με σεβασμό, έμπνευση, συνεργασία, συναδελφικότητα και υπευθυνότητα.

Παρακάτω θα βρείτε βασικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών, το αναλυτικό πρόγραμμα για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, αλλά και τους όρους ανάθεσης διδασκαλίας του μαθήματος:

 1. Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων εδώ

 1. Εγκύκλιος για τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων 2017-2018 εδώ

 • Για τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία-προσοχή εδώ

 • Συγκεκριμένα, η Θεατρική Αγωγή στα ολιγοθέσια διδάσκεται σε ΌΛΕΣ τις τάξεις από Α΄ έως Στ΄ Δημοτικού σε ημίωρα μαθήματα ή ολόκληρης διδακτικής ώρας. Μελετήστε προσεχτικά την εγκύκλιο.

 1. Σας προτρέπουμε να μην παίρνετε ώρες ολοήμερου προγράμματος αν πρώτα δεν έχετε διατρέξει-αναλάβει ΟΛΕΣ τις ώρες του υποχρεωτικού ωραρίου στην πρωινή ζώνη. Αν χρειάζεται να συμπληρώσετε ώρες ΚΑΙ στο ολοήμερο, φυσικά και μπορείτε. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ωράριο με ευέλικτη ζώνη, όπου όμως προηγείται ο δάσκαλος βάσει εγκυκλίου.

 1. Δικαιώματα Εκπαιδευτικών εδώ

 1. Άδειες εκπαιδευτικών εδώ

 2. Για δυσίατα νοσήματα εδώ και  εδώ

 1. Για τις μητέρες εκπαιδευτικούς εδώ και εδώ
 1. Αναλυτικά προγράμματα και οδηγοί για τον εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής στις βαθμίδες της εκπαίδευσης εδώ, εδώ και εδώ

          Βιβλία σχολικά εδώ, εδώ και εδώ

         Και γενικότερο υλικό εδώ

 1. Οι παραστάσεις δεν είναι υποχρεωτικές, σύμφωνα με τα ΑΠΠ. Μπορούμε όμως, εφόσον το επιθυμούμε, να επιλέξουμε οι ίδιοι τη θεματολογία και να ζητήσουμε τη συνεργασία άλλων εκπαιδευτικών στη δημιουργία κάποιας παράστασης.
  Οι δε γιορτές ανατίθενται από την αρχή της χρονιάς σε τάξεις με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Υπεύθυνος είναι ο δάσκαλος. Ωστόσο, μεγάλη πρόκληση παραμένει η διαθεματικότητα, η διεπιστημονικότητα και η συνεργασία δασκάλων - εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στο πλαίσιο της αναβάθμισης των εκδηλώσεων ενός σχολείου, εφόσον φυσικά υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση, καθώς πολλοί από εμάς (ιδιαιτέρως οι συνάδελφοι στην επαρχία) βρίσκονται κατακερματισμένοι σε τρία, τέσσερα και πλέον σχολεία.
 1. Πληρωμές αναπληρωτών

          Μπορείτε για πληροφορίες να εγγραφτείτε στην ομάδα
          και να συμβουλεύεστε τον σύνδεσμο εδώ
 1. Σχετικά με την ανάθεση διδασκαλίας της Θεατρικής Αγωγής

 • Εφιστούμε την προσοχή στην επίμαχη παράγραφο (σελ. 4) της Υ.Α. Φίλη, που επίσης αναπαράγεται στο ΠΔ (άρθρο 11/7 – βλ. παραπάνω) για την ανάθεση των μαθημάτων της Αισθητικής Αγωγής.

 • Σύμφωνα, ωστόσο, με την πρόσφατη Απόφαση του ΣτΕ, προτάσσονται ξεκάθαρα οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στη διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων, ήτοι Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική, Φυσική Αγωγή και Πληροφορική, οπότε καθίσταται πειθαρχικό παράπτωμα η ανάθεση διδασκαλίας τους σε άλλους εκπαιδευτικούς πριν τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, πόσω μάλλον χωρίς την απαιτούμενη επάρκεια και χωρίς την ύπαρξη ειδικά αιτιολογημένης κρίσης από το αρμόδιο Όργανο.

 • Παρακαλούμε ενημερώνετε άμεσα τον Σύλλογο για κάθε παρατυπία.

 • Υποβάλλετε ενστάσεις για παρατυπίες στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το αρμόδιο ΠΥΣΠΕ και κοινοποιείτε τα στον Σύλλογο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κινήσεις του Συλλόγου σχετικά με το ζήτημα μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Εννοείται ότι συνεχίζουμε τις πιέσεις μας για περαιτέρω προσλήψεις ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά θεατρικής αγωγής και να προσληφθούν και άλλοι συνάδελφοι.

Καλούμε τους απόφοιτους των Τμημάτων μας να εγγραφούν στους πίνακες των αναπληρωτών και ωρομισθίων, καθώς τα κενά είναι πάρα πολλά.

Οι αιτήσεις για ένταξη στους πίνακες αναμένεται ότι θα ζητηθούν την ερχόμενη άνοιξη. Θα αναρτηθεί η σχετική πρόσκληση του Υπουργείου στο site μας.

Για τα δικαιολογητικά, όσοι εγγραφείτε για πρώτη φορά, συμβουλευτείτε το σύνδεσμο:

Ο Σύλλογός μας αγωνίζεται για τη διάχυση της Θεατρικής αγωγής σε όλες τις τάξεις της Αβάθμιας και Ββάθμιας εκπαίδευσης.

Θα τα καταφέρουμε αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας!


Τέλος, σας περιμένουμε στη μεγάλη οικογένεια του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ) για να εγγραφείτε, να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που παρέχει η κάρτα μέλους, να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις του Συλλόγου, να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις και στις ομάδες εργασίας του Συλλόγου μας και κυρίως να προσφέρουμε ο ένας στον άλλο υποστήριξη, έμπνευση, ιδέες και υλικό.

 • Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Σύλλογο και το καταστατικό του, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.pesyth.gr

 • Για οποιαδήποτε απορία, πληροφορία, ενημέρωση, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο Σύλλογο μέσω μέιλ: info@pesyth.gr και pesyth@pesyth.gr

 • Επίσης, στην ανεπίσημη ομάδα του Συλλόγου στο facebook https://www.facebook.com/groups/32288065800/ μπορείτε να επικοινωνήσετε με συναδέλφους, αλλά και να χρησιμοποιήσετε τα αρχεία με υλικό (προσαρμοσμένα θεατρικά έργα για μαθητές) που έχουν δημιουργήσει και επιμεληθεί συνάδελφοι.


Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων αγωνίζεται για να δώσει στην Τέχνη τη θέση που της αξίζει.

Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο δυνατοί.

 
 

Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. είναι τα μέλη του: εσείς!

Επιστροφή
 
                                                                                               
   

   
      © Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων | Όροι Χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων