ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ- ΌΡΝΙΘΕΣ, ΜΙΑ ROCK ΠΑΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
(2011-11-16)
Αριστοφάνη- Όρνιθες, μια rock παράσταση για εφήβους

      Μια ξεχωριστή, μια "εφηβική" εκδοχή των Ορνίθων του Αριστοφάνη παρουσιάζει η πολυτάλαντη και πάντα φρέσκια Τζωρτζίνα Κακουδάκη (για τους φίλους απλά Τζω) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Σάββατο στις 6.00 μ.μ. και σε σχολεία της Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συνεργασία βέβαια τεσσάρων ηθοποιών και των λοιπών συντελεστών. Τι είναι όμως το εφηβικό θέατρο; Για την ιστορία του πράγματος, πρόκεται για μια σχετικά νέα τάση στο ελληνικό θεατρικό γίγνεσθαι, μια τάση που ήρθε μόλις πριν από λίγα χρόνια από το Ηνωμένο Βασίλειο και που σιγά-σιγά, με τη βοήθεια και της Τζω, αφομοιώνεται από την ελληνική πραγματικότητα.
      Δεν μιλαμε ασφαλώς για το θέατρο που (θα έπρεπε να) “παράγεται” από τους ίδιους τους εφήβους στο σχολικό περιβάλλον του Γυμνασίου και του Λυκείου, όπου φοιτούν κατά κανόνα οι έφηβοι. Μιλάμε λοιπόν για κάτι άλλο, για το θέατρο που απευθύνεται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά και –όπως διατείνονται οι καλλιτέχνες που ασχολούνται με αυτό, και είναι πλέον αρκετοί- σε όσους ενηλίκους δεν έχουν καταπνίξει μέσα τους τον έφηβο. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό, και κυρίως τι ακριβώς χρειάζεται να διακρίνει τους ενηλίκους ώστε να δύνανται να κατανοήσουν αλλά και να συγκινηθούν από το εφηβικό θέατρο; Η Τζω απαντάει στο σκηνοθετικό της σημείωμα αναλύοντας τον υπότιτλο της παράστασής της:
   Τώρα, μένει να μοιραστούμε την προτροπή του υπότιτλου της αφίσας. Μια ροκ παράσταση για εφήβους: αυτή που μπορεί να δημιουργήσει μια ελεύθερη, δημιουργική, αντισυμβατική, θυελλώδη σκέψη.

 Σπύρος Πετρίτης
Επιστροφή
 
                                                                                               
   

   
      © Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων | Όροι Χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων