ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 - ΕΥΗ ΠΡΟΥΣΑΛΗ
(2018-01-29)

«Θεωρία Θεάτρου και Σκηνική Πράξη: Αισθητικές Θεωρίες, Performance, Σύγχρονες Σκηνοθετικές Προσεγγίσεις»

Σεμινάριο με τη Δρ. Θεατρολογίας-κριτικό θεάτρου Εύη Προύσαλη

Έναρξη: Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018

 

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων σε συνεργασία με τη Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και Κριτικό Θεάτρου, Εύη Προύσαλη, διενεργεί επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τη Θεωρία και τη Σκηνική Πράξη του τέλους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα.

Με πυρήνα τις κυριότερες θεωρητικές και παραστασιακές εφαρμογές της αισθητικής του μοντέρνου και του μεταμοντέρνου, μελετώνται οι σύγχρονοι διεθνούς φήμης σκηνοθέτες και θεατρικές ομάδες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το σεμινάριο γίνεται με προβολές βίντεο των παραστάσεων, φωτογραφικού υλικού, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συζητήσεις με καλλιτέχνες/σκηνοθέτες. Με το πέρας του σεμιναρίου ο συμμετέχων/ουσα εφοδιάζεται με τα εργαλεία της θεωρίας του θεάτρου και της αισθητικής, αφομοιώνει τις θεωρίες της πρόσληψης αναφορικά με το θέατρο, αξιοποιεί τη σημειολογία ως μέσο αποκωδικοποίησης των παραστάσεων. Το πλάνο είναι το ακόλουθο:

ΘΕΩΡΙΑ

  1. Αρχές της Σημειωτικής κι εφαρμογή της στη θεατρική παράσταση: πομπός/καλλιτέχνης, κώδικας: δραματικό κείμενο/παράσταση, δέκτης/θεατής.

  2. Θεωρίες και μορφές πρόσληψης της θεατρικής αναπαράστασης.

  3. Νεωτερικότητα / Μοντέρνο.

  4. Μετανεωτερικότητα / Μεταμοντέρνο.

  5. Σύγχρονες θεατρικές φόρμες: devised theatre, διαδραστικό θέατρο, θέατρο των multi media, θέατρο Ντοκουμέντο, «Σωματικό θέατρο», intimate theatre, Χοροθέατρο, κ.ά.

  6. Performance / Performance Studies / Επιτέλεση / Επιτελεστικότητα.

  7. Φαινομενολογία του Θεάτρου και Αποδόμηση.

ΣΚΗΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ / ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ερμηνευτική προσέγγιση θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Bob Wilson, A. Liddell, Castellucci, R. Jan Fabre, Σ. Μαραθάκη, Rootlessroot, κ.ά.

 
 

Διάρκεια σεμιναρίου: 18 ώρες

Έναρξη: Πέμπτη, 1η Μαρτίου
Λήξη: τέλη Απριλίου
Ώρα: 3 ώρες απογευματινές κάθε Πέμπτη
(θα καθοριστούν από τους συμμετέχοντες)
Xώρος: Αίθουσα στην πλατεία Κάνιγγος
Κόστος: 75 (Μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ. με σφραγισμένη Κάρτα Μέλους 2017 ή 2018 άνεργοι: 60 €)
 
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Δηλώσεις συμμετοχής (έως 19 Φεβρουαρίου) – πληροφορίες: 6977 722809, e.prousali@gmail.com
 
 

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα Εύης Προύσαλη

Δρ. Θεατρολογίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (2017-18), Διπλωματούχος Ιστορίας της Τέχνης (Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία, 1995-1997).
Υποψήφια Post  Doc στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, στη μεταδιδακτορική έρευνα με τίτλο: «Προς μία νευροβιολογική θεώρηση του θεατρικού φαινομένου. Ο νευροφυσιολογικός μηχανισμός της μίμησης και της πρόσληψης της θεατρικής επιτέλεσης/performance από τον θεατή».
Κριτικός θεάτρου Οδός Πανός (2000-σήμερα), Real News (2008-2010), Το ποντίκι (2011), Athens Voice (2014-15), Κυριακάτικη ΑΥΓΗ, Αναγνώσεις και The Press Project.
Καθηγήτρια Θεωρίας Θεάτρου, Σημειωτικής του Θεάτρου, Σύγχρονης Σκηνοθετικής Πράξης και Δραματολογίας σε Δραματικές Σχολές και πολιτιστικούς οργανισμούς Δήμων, στο ΕΚΠΑ πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» επιμόρφωση ενηλίκων (2014-15) και σε Δημόσια ΙΕΚ.
Συμμετοχή σε συνέδρια:23o Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, στο Γ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Πανελλήνια Θεατρολογικά Συνέδρια, Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, κ.ά. Άρθρα σε Επιστημονικά περιοδικά: Παράβασις, Θεατρογραφίες κ.ά. Βιβλία: συγγραφή της «Παγκόσμιας Ιστορίας Θεάτρου 19ου - 20ού αιώνα» στο «Ιστορία Νεότερη και Σύγχρονη Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας», ΟΕΔΒ, Αθήνα, 2001, κ.ά.
Συγγραφή του Οδηγού Σπουδών για τον καθηγητή «Ιστορίας Θεάτρου» για το νέο βιβλίο του 21ου αιώνα (2015), Επιμέλεια του βιβλίου: «Τα προσφυγικά σπίτια της Νίκαιας: Πολιτισμική διαδρομή Σμύρνη-Κοκκινιά» Λεύκωμα Μνήμης 1922-2002 (συλλογικό), Λιβάνης, 2002, και του βιβλίου «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006» (Συλλογικό), Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2006.
Επιφυλλίδες Θεατρολογικού περιεχομένου σε εφημερίδες: Καθημερινή (Επτά Ημέρες), Ελευθεροτυπία, ΑΥΓΗ της Κυριακής.
Επιστημονικός υπεύθυνος επταμελούς ομάδας θεατρολόγων για την ψηφιοποίηση 80.000 κριτικών θεάτρου, σε πρόγραμμα της ΚτΠ και του ΥΠΠΟ. Επιφυλλίδες σε εφημερίδες Καθημερινή, Αυγή και Ελευθεροτυπία.
Μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2011) και της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (2003).
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΙΑΝΑ ΤΑΟΥΣΙΑΝΗ
 
 
 

 
 
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-ΖΩΗ ΓΥΦΤΑΚΗ
 
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 8, 15 & 22 ΜΑΪΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 
 Επιστροφή
 
                                                                                               
   

   
      © Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων | Όροι Χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων