ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΜΗΣ
(2017-10-01)

«Το Μάθημα ως Περφόρμανς – H Περφόρμανς ως Διαδικασία Μάθησης»

3μηνο Εργαστήριο Solo/Lecture Performance με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη
Έναρξη: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Τα τελευταία χρόνια, καλλιτέχνες όλων των πεδίων, δάσκαλοι, εκπαιδευτές και θεωρητικοί της Tέχνης χρησιμοποιούν τη φόρμα της lecture performance όλο και πιο συχνά. Τα όρια μεταξύ Tέχνης και μιας διάλεξης για την Τέχνη γίνονται σε πολλές περιπτώσεις δυσδιάκριτα.

Οι παραδοσιακές μορφές διαλέξεων και μαθημάτων σήμερα αντικαθίστανται από πιο δημιουργικούς και βιωματικούς τρόπους διδασκαλίας που έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργή, προσωπική και ταυτόχρονα πιο σφαιρική μετάδοση της γνώσης. Την ίδια στιγμή σε αμιγώς καλλιτεχνικές solo performances συναντάμε όλο και συχνότερα την εκπαιδευτική διάσταση, τη διδασκαλία, ως αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής εργασίας ή τουλάχιστον τη διάθεση αναζήτησης μιας καινούριας γνώσης.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα εργαστούμε και προς τις δύο κατευθύνσεις (καλλιτεχνική/παιδαγωγική) και οι συμμετέχοντες, ανάλογα με το ενδιαφέρον τους και την ιδιότητά τους, θα επιλέξουν την κατεύθυνση που επιθυμούν να έχει η δική τους performance.
Αρχικά θα ασχοληθούμε με όλα τα βασικά στάδια δημιουργίας μιας solo performance (ιδέα, θέμα, ανάλυση, αυτοσχεδιασμός, ενέργεια, σύνθεση, παράσταση), καθώς και με την απόκτηση μεθόδων εργασίας που αφορούν στο καθένα από αυτά και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό μας.
Παράλληλα θα εξετάσουμε την εφαρμογή αυτών των αρχών στη δημιουργία μιας lecture performance, στην οργάνωση ενός μαθήματος ή μιας εκπαιδευτικής δράσης με επιτελεστικό χαρακτήρα, εστιάζοντας στην παιδαγωγική τους διάσταση και στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παιδαγωγικές και θεατρικές μεθόδους που ανέπτυξε ο Dr. Jurij Alschitz με τους συνεργάτες του μεταξύ αυτών και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης– κατά τη διάρκεια του World Theatre Training Laboratory και να αναπτύξουν τη δική τους solo/lecture performance υπό την καθοδήγηση του συντονιστή του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε θεατρολόγους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δασκάλους υποκριτικής, performers και σε καλλιτέχνες και παιδαγωγούς όλων των πεδίων.
 
 

Διάρκεια εργαστηρίου: 40 ώρες

Κάθε Τετάρτη από 8/11/2017 έως και 24/1/2018
(Νοέμβριος: 8, 15, 22, 29
Δεκέμβριος: 6, 13, 20
Ιανουάριος: 10, 17, 24)
Ώρα: 5:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
Χώρος: Σπύρου Πάτση 99 (Πλησίον μετρό Κεραμεικός)
Κόστος: 190 € (Ενεργά μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ. – άνεργοι: 150 € )
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες: 6937 553009, per_theater_formance@yahoo.gr

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα Δημήτρη Τσιάμη

Απόφοιτος της σχολής ΑΚΤ ΖΕΝΤ (GITIS Class).
Μέλος του Team of Teachers του European Association for Theatre Culture. Πιστοποιημένος δάσκαλος της μεθόδου του Jurij Alschitz.
Συμμετείχε ως εκπαιδευτής, σκηνοθέτης και ηθοποιός στα ερευνητικά προγράμματα, «World Theatre Training Laboratory», «The new face of acting teachers» κ.ά.
Σκηνοθέτης της ομάδας Per-Theater-Formance (www.pertheaterformance.gr).
Έχει επίσης σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Ο Ξένος» του Α. Καμύ (Θέατρο 104 & Από Μηχανής Θέατρο), «White Shadow-A Ritual Encounter» (Heimathafen, Neukoln, Berlin. Συν-σκηνοθεσία με τον Itay Ganot) κ.ά.
Έχει παρουσιάσει δύο lecture-performances: «Theatre: A Time Machine» (ΑΚΤ ΖΕΝΤ – World Theatre Training Institute, Methodika Festival και Θέατρο Εμπρός) και «Ritual and Performance» (ΑΚΤ ΖΕΝΤ – World Theatre Training Institute).
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες R. Palmieri, G. Gotti (I Demoni, F. Dostoyevsky, Teatro Era), Τ. Ράλλη, Θ. Τσαπακίδη, Μ. Λαμπροπούλου κ.ά.
Έχει διδάξει υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου στην Αθήνα, στο Λονδίνο (East 15 Acting School), στο Βερολίνο (ΑΚΤ ΖΕΝΤ), στο Ταταρστάν (Nauruz Festival), στην Ιταλία (Teatro Cajka), στην Κορέα (International Duo Performing Arts Festival) και στην Κύπρο (Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΙΑΝΑ ΤΑΟΥΣΙΑΝΗ

 
 
 

 
 
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-ΖΩΗ ΓΥΦΤΑΚΗ
 
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Επιστροφή
 
                                                                                               
   

   
      © Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων | Όροι Χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων